18 éve Magyarországon

Sokkal korábban kezdődött, mint a közvélemény számon tartja. Mert bár ma már a szakmán kívül is sokan tudják, hogy a debreceni BIOGAL részvényeinek döntő többségét 1995-ben megvásárolta a legnagyobb izraeli gyógyszergyár, a Teva Pharmaceutical Industries Ltd. -, de azt kevésbé, hogy az első sikeres üzletkötés már a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején létrejött. /1979-ben került üzleti kapcsolatba a magyar gyógyszeripar és a Teva. / Két év múlva, 1981-ben megszületett a gyártási és kereskedelmi megállapodás a BIOGAL és a Teva között.

1993-ban kezdte meg működését a cég által gyártott gyógyszereket forgalmazó Teva Pharma Kft. Egy debreceni, majd egy budapesti lakásban, egyetlen telefon és faxkészülékkel, mindössze három orvoslátogatóval kezdődött a munka. Így kellett megismertetni a magyar orvosokkal a Teva akkor már világszerte elismert gyógyszereit, s alig másfél éven belül piacvezetővé vált Magyarországon a Teva csontritkulás elleni gyógyszere.

1995 végén a Teva privatizációs versenytárgyalás révén hozzájutott a BIOGAL részvények 77 százalékához, majd a kint lévő részvények további felvásárlásával több, mint 99 százalékos tulajdonosává vált a cégnek.

A jellemző gyakorlattal ellentétben a Teva nem piacot vásárolt, hanem piacot hozott. Nem sokkal azután, hogy 99 százalékban tulajdonosa lett a debreceni cégnek, bezárta angliai gyógyszergyártó üzemét és áttelepítette a hajdúsági városba, ahol a közép-kelet-európai és az Európán kívüli gyártás központja alakult ki.

Miután 2000-ben a többségi tulajdonos kanadai Novopharm Ltd. -t a Teva megvásárolta, annak szérumokat, vakcinákat, valamint diagnosztikus készítményeket is előállító leányvállalata, a magyar Human gyógyszergyár is integrálódott a Teva-ba. 2001-ben, a gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó Humantrade megvásárlásával a vállalati paletta tovább szélesedett.

Ezt követte 2005-ben az új gyógyszeralapanyag- gyártó részleg átadása Sajóbábonyban, a cég korszerű logisztikai központja pedig 2006 márciusa óta biztosítja partnereink gyors és pontos gyógyszerellátását.

Az elkövetkező években megtörtént az IVAX és a Barr akvizíciója, ami újabb nyugat-európai és amerikai piacok elérését tette lehetővé. A Teva 2008 végén felvásárolta a kelet-közép-európai piacon kiemelkedő jelentőséggel bíró Plivát, amely termékei kiválóan illeszkednek a Teva termékskálájába.

A cégcsoport 2004-től Teva Magyarország név alatt, 2005-től egységes jogi személyként működött, 2007. január elsejétől Teva Magyarország Zrt. néven, jelenleg pedig Teva Gyógyszergyár Zrt. néven tevékenykedik.