Csillószőr

A csillószőrök a hám felszínéből sűrű, szőrök formájában kinőtt sejtnyúlványok – szól a pontos definíció. Konyhanyelven talán úgy magyarázhatnánk meg a legkönnyebben, hogy a csillószőrök olyanok, mint sokmillió apró szőrszálacska egy kis felületen. Mint sok kicsi gyepszőnyeg egybevarrva.

A csillószőrök a légutak teljes felületét befedik, vagyis a hörgők belső felületétől a légcsövön át mindenhol ott vannak. Képletesen fogalmazva, mint egy rövidszőrű szőnyeg, terülnek el légutainkban a csillószőrök.

Ezek az apró sejtnyúlványok nem csak befedik a légútjainkat, hanem folyamatos körkörös mozgásokat végeznek, amelyek segítségével a tüdőbe került irritáló vagy fertőző részecskéket szállítják „felfelé”, vagyis a szájnyílás irányába, hogy aztán ott kikerüljön a légutakból.

Mindennapjainkban is rendkívül fontos szerepet játszanak az aprócska csillószőrök. Mivel légzőrendszerünkben naponta körülbelül 100ml nyák termelődik, (ami mennyiségét tekintve megfelel egy üveg Ambroxol-Teva Szirupnak) azt a csillószőrök körkörös, ostoros mozgásuk segítségével szállítják a szájüreg felé, percenként 4-8mm-t haladva előre. Az ide szállított nyák nagyrészt gyomrunkba kerül és megemésztődik. Megfázáskor a csillószőröknek nehéz dolguk van, mert a nyák ilyenkor besűrűsödik, ezért a mozgatásuk is lassúbbá, nehézkesebbé válik. Ezekbe a megpróbáltatásokba sok csillószőrt tartalmazó sejtecske el is pusztul (s később újra kinő).

 

Az Ambroxol-Teva egyik hatása, hogy a csillószőrök mozgását serkenti, így segítve megfázáskor is a sűrű nyák felfelé szállítását.

Egészséges csillószőr Egészséges csillószőr Nyákot szállító csillószőrök 1 Nyákot szállító csillószőrök 1 Nyákot szállító csillószőrök 2 Nyákot szállító csillószőrök 2 Elhalt és még élő csillószőrök Elhalt és még élő csillószőrök

« vissza az előző oldalra