Hurutos köhögés

Ön tudja, hogy mi a különbség a hurutos köhögés (produktív) és a száraz köhögés (improduktív) között?

Először is szögezzük le, hogy a köhögés egy pozitív folyamat. Persze nem kellemes, de a szervezet szempontjából a köhögés, a megtisztulási folyamat egy nagyon fontos része. A szervezet a megfázáskor letapadt, sűrű nyákot éppúgy, mint egy belélegzett nagyobb porszemet, a köhögés segítségével próbálja meg eltávolítani a légutakból.

A hurutos köhögés a légutakban letapadt és elnehezült nyákot próbálja meg eltávolítani a szervezetből (köznyelven: felszakítani a hurutos köhögést). Ezt nevezzük produktív köhögésnek.

Mivel a produktív köhögés hasznos, ezért a szakemberek általában nyákoldó, köptető szedését javasolják. Ilyenkor köhögéscsillapítót szedni nem javasolt, mert akkor a termelődő sűrű nyák nem távozik a köpettel, csak gyűlik a tüdőben. Kivételt képezhet, ha valaki éjszaka nem tud aludni a köhögéstől és éjszakára bevesz egy köhögéscsillapítót. Egyébként a köptetőt és a köhögéscsillapítót tilos egy időben használni. Egy megfázásnál, a hurutos köhögés felismerhető a tipikus gurgulázó hangtól. Hallgassa meg itt:

Hurutos köhögés

A száraz köhögés a torokgyulladáshoz, szamárköhögéshez kapcsolódó improduktív köhögés, amely nem játszik szerepet a gyógyulásban, csak kínozza az embert. Ezt a típusú köhögést célszerű csillapítani. A száraz köhögés felismerhető a tipikus „ugató” hangjáról. Hallgassa meg itt:

Száraz köhögés


« vissza az előző oldalra