Bronchoszkópia

A bronchoszkópia tüdőbetegségek diagnosztizálása és kezelése során alkalmazott eljárás. A bronchoszkópia történhet egyrészt rugalmas fiberoszkóp segítségével, valamint merev csővel. A légutak (légcső, főhörgők, lebenyhörgők) áttekintése a hajlékony fiberoszkóp segítségével történik helyi érzéstelenítésben. Merevcsöves bronchoscopiát elsősorban a légúti idegentestek eltávolítása céljából végeznek.

Arról, hogy hogyan történik a bronchoscopia, és mik a beavatkozás esetleges szövődményei az alábbiakban olvashat.


Habár a bronchoszkóp segítségével nem lehet közvetlenül megtekinteni a tüdőszövetet, azonban a bronchoszkópon keresztül mintát lehet venni biopsziával a tüdőszövetből, melyet aztán laboratóriumban vizsgálnak.
A bronchoszkóp lehet rugalmas és merev. Az 1960-as évektől kezdve a rugalmas bronchoszkóp fokozatosan kiszorította a merev bronchoszkóp használatát. A rugalmas bronchoszkópia általában nem, a merev azonban általános érzéstelenítést igényel.


Milyen esetekben végeznek bronchoszkópiát?

A bornchoszkópiát diagnosztizálásra és kezelésre is használják. Diagnosztizálásra használják tartós vagy megmagyarázhatatlan köhögés, kóros mellkasi röntgen esetében, vagy ha vér van a köpetben, vagy esetleges tüdőfertőzés áll a háttérben. A kis hörgők elzáródása következtében kialakult tüdőösszeesés okának kiderítésére és lehetőség szerint a probléma megoldására felhasználható a bronchoszkópia. Jóindulatú daganat és légúti idegen testek eltávolítására is alkalmas.


A bronchoszkópia szövődményei
A bronchoszkópia szövődményei viszonylag ritkák és enyhék. Fontos, hogy tudjuk, hogy minden orvosi eljárás kockázattal és szövődmények kialakulásával járhat, legyenek azok ismertek vagy előre nem láthatók, ugyanis minden beteg eltérően reagál a kezelésekre és gyógyszerekre.
A bronchoszkópia lehetséges szövődményei a következők:
•    orrvérzés
•    hangszálsérülés
•    szabálytalan szívverés
•    oxigénhiány a szervezet szöveteiben
•    szívsérülés a gyógyszerek vagy az oxigénhiány miatt
•    vérzés a biopszia helyén
•    a tüdő kilyukadása
•    a fogak károsodása
•    az érzéstelenítés szövődményei

A bronchoszkópiás vizsgálat általában éhgyomorra történik. A rendszeresen szedett gyógyszerek kevés folyadékkal bevehetők, kivéve azok, melyek a vérzés kockázatát fokozzák.


« vissza az előző oldalra