Köpetvizsgálat

A köpetvizsgálat a légzőszervi betegségek diagnosztikájának része, amely a köpetben lévő kórokozók azonosítására irányul.

A következőkben a köpetvizsgálat céljáról, értékeléséről, a vizsgálatot befolyásoló tényezőkről tájékozódhat.

A köpetminta vizsgálata során a kórokozók tenyésztésére speciális táptalajokat használnak, így azonosíthatóak a baktériumok, a gombák, illetve ezek antibiotikum-antimikotikum érzékenysége is vizsgálható. A baktérium vagy gomba fajtáját mikroszkóp vagy kémiai vizsgálatok segítségével azonosítják.
A köpetvizsgálat célja a tüdő vagy a légutak fertőzését okozó baktériumok vagy gombák kimutatása, valamint a leghatékonyabb antibiotikumos, gombák esetében antimikotikumos kezelés meghatározása.


A köpetvizsgálat eredménye
A tüdőt és a légutakat megfertőző gombák és baktériumok növekedési ideje eltérő, vannak gyorsabban és lassabban növekedő típusok. Ezért a köpetvizsgálat eredménye napok vagy akár hetek alatt is megérkezhet, attól függően, milyen fertőzésre van gyanú.
Értelemszerűen a szájban lévő flóra is megtalálható a köpetben, ezeket a törzseket el kell különíteni. Ha a vizsgálat eredménye pozitív, akkor káros baktériumok vagy gombák mutathatók ki a köpetből. A leggyakoribb káros baktériumok hörghurutot, tüdőgyulladást vagy tuberkolózist okozhatnak.


A köpetvizsgálatot befolyásoló tényezők
•    antibiotikumok használata, melyek megakadályozzák a baktériumok növekedését
•    a köpetminta szennyeződése
•    nem megfelelő köpetminta
•    túl hosszú idő telik el a minta laborba jutásáig
•    köpetminta vétele előtt szájvíz használata


« vissza az előző oldalra